Міжнародний день кухаря і кулінара – Лисичанський професійний торгово-кулінарний ліцей

Міжнародний день кухаря і кулінара

Міжнародний день кухаря і кулінара

#міжнародні свята #українські_свята


18 жовтня в Лисичанському професійному торгово-кулінарному ліцеї відбувся загальноліцейний захід «Борщ єднає українців».  Дата обрана не випадково, саме 20 жовтня кухарі з усього світу  відзначають Міжнародний  день кухаря та кулінара, віддаючи шану нелегкій, але дуже важливій справі – мистецтву кулінарії. В цей день говорили про страву, яка об’єднує всіх незалежно від професії, яка є невід’ємною частиною української кухні та культурної спадщини.

Борщ – це більше, ніж просто страва. Це символ гостинності, традицій і навіть національної ідентичності українців. Під час заходу здобувачі освіти дізналися про цікаві факти, історію борщу, його значення, основні інгредієнти, секрети приготування, місце у світовій кулінарії.

Кожна група разом з наставником – майстром виробничого навчання, класним керівником презентували міні-проєкти  з певної теми. Так, здобувачі освіти групи        1-СА розповіли про історію українського борщу, а група 4-А – про технологію, секрети успішного приготування та різновиди борщу. 

Український борщ – це складова  народної  кухні, а народна кухня, як і народна культура, передбачає регіональні відмінності – від села до села могли бути різні рецепти борщу. Вони  настільки  різні, як  характери  людей! Борщ – це симфонія смаку: скільки ґаздинь – стільки й борщів.  Проєкт про регіональні відмінності та найпопулярніші рецепти борщу з різних регіонів України підготували здобувачі освіти групи 4-Б. 

Українська кухня – це цілий пласт нашої культури. Вона поширилася далеко за межі України. Деякі її страви, наприклад, борщ, увійшов у меню світової кулінарії. Про те, як головна українська страва підкорила світ дізналися з  проєкту “Борщ на міжнародній арені” здобувачів освіти групи 2-Б.

Мандруючи сторінками творів українських письменників-класиків, з’ясували, які українські письменники згадують борщ у своїх творах. Під час заходу здобувачі освіти групи 1-ОБД декламували вірші про борщ.

Борщ – це візуальне диво – неймовірна естетична насолода. Не тільки кухарі та кулінари, кожен українець/українка  повинні знати  технологію приготування, історію, культурне значення, бо борщ – це не просто страва, це частина нашої національної спадщини. Він символізує тепло українського дому, традиції та єдність.

Загальноліцейний захід став для здобувачів освіти чудовою нагодою розширити свій кругозір та удосконалити професійні компетентності.


З Міжнародним днем кухаря і кулінара!

Бажаємо натхнення, творчості та любові до кулінарії!