Міжнародний день кухаря і кулінара
#міжнародні свята #українські_свята
18 жовтня в Лисичанському професійному торгово-кулінарному ліцеї відбувся загальноліцейний захід «Борщ єднає українців». Дата обрана не випадково, саме 20 жовтня кухарі з усього світу відзначають Міжнародний день кухаря та кулінара, віддаючи шану нелегкій, але дуже важливій справі – мистецтву кулінарії. В цей день говорили про страву, яка об’єднує всіх незалежно від професії, яка є невід’ємною частиною української кухні та культурної спадщини.
Борщ – це більше, ніж просто страва. Це символ гостинності, традицій і навіть національної ідентичності українців. Під час заходу здобувачі освіти дізналися про цікаві факти, історію борщу, його значення, основні інгредієнти, секрети приготування, місце у світовій кулінарії.
Кожна група разом з наставником – майстром виробничого навчання, класним керівником презентували міні-проєкти з певної теми. Так, здобувачі освіти групи 1-СА розповіли про історію українського борщу, а група 4-А – про технологію, секрети успішного приготування та різновиди борщу.
Український борщ – це складова народної кухні, а народна кухня, як і народна культура, передбачає регіональні відмінності – від села до села могли бути різні рецепти борщу. Вони настільки різні, як характери людей! Борщ – це симфонія смаку: скільки ґаздинь – стільки й борщів. Проєкт про регіональні відмінності та найпопулярніші рецепти борщу з різних регіонів України підготували здобувачі освіти групи 4-Б.
Українська кухня – це цілий пласт нашої культури. Вона поширилася далеко за межі України. Деякі її страви, наприклад, борщ, увійшов у меню світової кулінарії. Про те, як головна українська страва підкорила світ дізналися з проєкту “Борщ на міжнародній арені” здобувачів освіти групи 2-Б.
Мандруючи сторінками творів українських письменників-класиків, з’ясували, які українські письменники згадують борщ у своїх творах. Під час заходу здобувачі освіти групи 1-ОБД декламували вірші про борщ.
Борщ – це візуальне диво – неймовірна естетична насолода. Не тільки кухарі та кулінари, кожен українець/українка повинні знати технологію приготування, історію, культурне значення, бо борщ – це не просто страва, це частина нашої національної спадщини. Він символізує тепло українського дому, традиції та єдність.
Загальноліцейний захід став для здобувачів освіти чудовою нагодою розширити свій кругозір та удосконалити професійні компетентності.
З Міжнародним днем кухаря і кулінара!
Бажаємо натхнення, творчості та любові до кулінарії!